SIBELIUS JA LUONNOTAR


”Sibelius ja Luonnotar” dokumentti (28 min.) kertoo säveltäjä Jean Sibeliuksen ”Luonnotar” sävelrunoelmasta ja sen lähtökohtana olevasta Kalevala eepoksen ensimmäisestä laulusta ja maailman syntyä kuvaavasta alkumyytistä.


Tutkija Timo Virtanen kertoo Sibeliuksen sopraanolle ja orkesterille säveltämän teoksen syntyvaiheista, Aino Acktén roolista teoksen ensimmäisenä esittäjänä, sävelteoksen musiikin luonteesta sekä kansanperinteen vaikutuksesta Sibeliuksen sävellystyölle.


Akateemikko Anna-Leena Siikala kertoo Kalevalan maailmankuvasta, maailman syntyä kuvaavista alkumyyteistä ja alkumyytteihin liittyvistä naisjumaluuksista. Tutkija Jouni Hyvönen kertoo Kalevala eepoksen syntyvaiheista, runojen ja laulujen keruusta ja Kalevalan kirjoittajasta Elias Lönnrotista.


Sopraano Riikka Hakola pohtii sävelteoksen tulkintaa, tarinan kerrontaa ja naisten keskeistä roolia Kalevalan alkumyytissä. Kapellimestari Leif Segerstam analysoi sävelteosta ja sen rakennetta. Riikka Hakola ja Leif Segerstam keskustelevat teoksen tulkinnasta ja tunnelmasta.


Dokumentin haastattelut etenevät rinnakkain sävelteoksen konserttitaltioinnin kanssa. Konsertti on taltioitu Bratislavassa joulukuussa 2006 esiintyjinä sopraano Riikka Hakola, kapellimestari Leif Segerstam ja Slovakian radion sinfoniaorkesteri.


“Sibelius ja Luonnotar” dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Marikki Hakola. Kuvaus Raimo Uunila, äänitys ja miksaus Epa Tamminen. Tuotantoa ovat tukeneet ESEK/LUSES AV-jaosto, Suomen kulttuurirahasto ja Jean Sibeliuksen oikeudenomistajat. Tuotanto on toteutettu yhteistyössä YLE Teeman ja YLE Yhteistuotantojen kanssa. Vastaava tuottaja on Marikki Hakola. Tuotantoyhtiö on Kroma Productions Ltd. Finland.

 

Ainola,
Jean ja Aino Sibeliuksen koti.
Sopraano
Riikka Hakola
Kapellimestari
Leif Segerstam ja sopraano
Riikka Hakola


Kapellimestari
Leif Segerstam

Akateemikko Anna-Leena Siikala
Tutkija
Timo Virtanen

Tutkija
Jouni HyvönenKapellimestari
Leif Segerstam, sopraano
Riikka Hakola ja Slovakian Radion sinfoniaorkesteri.
ETUSIVU  •  TEKIJÄT  •  PRESSI  •  GALLERIA  •  DOKUMENTTI  •  EKSTRAEtusivu.htmlTekijat.htmlPressi.htmlGalleria.htmlEkstra.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4

© 2010 Kroma Productions Ltd. • Jokikatu 10, 06100 Porvoo, Finland • kroma@kroma.fiwww.kroma.fi